Idź do treści
Bistro
27.04.2024, 121’
Bistro

Bistro

27.04.2024, 121’

Katarzyna Pruchnicka tuż po ósmej do radiowego Bistra jak co tydzień zaprosi Michała Bonarowskiego. Zajrzą do kalendarza wydarzeń kulinarnych, zjedzą camemberta i nie zapomną o majówkowym grillu.
“Zanurzymy się” w serze camembert i pomarzymy, jakie przepisy zrobimy w ten dzień. Michał Bonarowski poda przepis na ciasteczka z camembertem w roli główniej. Nauczymy się odróżniać camemberta od innych wspaniałych serów i dodatkowo zajrzymy do ciekawej historii białego krążka oraz ujawnimy do czego służy to drewniane pudełko, w które jest pakowany.

Skoro przed nami długi weekend majowy, to nie może obyć się bez grillowania. I świetnie się składa, bo czekają nad trzy święta kulinarne: dzień musztardy, dzień kaszanki, dzień grilla, a po majówce - dzień piekarza. Na majówkowy deser przyjrzymy się grillowi sterowanemu sztuczną inteligencją. Dzień piekarza uhonorujemy przeglądając dwie ważne książki o pieczeniu chleba. Przejrzymy tez najciekawsze wydarzenia z kalendarza kulinarne na nadchodzący tydzień, a tam ryby, śliwki i jaja.
A po dziewiątej kolejnym gościem będzie Lara Gessler. Porozmawiamy o tym jak wygląda świat dziecka dwojga restauratorów-Lara podzieli się z nami wspomnieniami z dzieciństwa. To będzie niezwykle smaczna, ale też pełna emocji rozmowa.
A zaczniemy jak zwykle od śniadania.