Idź do treści
Bistro
20.04.2024, 120’
Bistro

Bistro

20.04.2024, 120’

Rozpoczniemy od wagi ciężkiej: zjedz całego wielkiego placka po węgiersku, a posiłek będzie za darmo. Ile kilogramów musisz pochłonąć? Ujawnimy to i nie będzie to najgrubszy news ten soboty! Przygotujemy się do światowego święta skromnych, ale niezwykle smakowitych i wdzięcznych w kuchni grzybów: pieczarek. A skoro wiosna za pasem, to będzie dokładny przepis Michała Bonarowskiego na niezwykle prostą pieczarkową sałatkę z rukolą. Zrobimy też szybki przegląd zwyczajów śniadaniowych z okazji międzynarodowego dnia śniadania. Jakie jest Twoje ulubione: na słodko czy na słono? A może wogóle nie jadasz śniadań? Pamiętacie nasz ubiegłotygodniowy konkurs na składniki wymarzonego burgera słuchaczy Bistro? Michał Bonarowski podsumuje zgłoszenia konkursowe i powstanie z tego wymarzony “Burger 357”. Z przeglądu imprez kulinarnych dowiemy się m.in.: jakim polskim miastem zawładną jajka i marchewki, kto może wystartować w konkursie “Zróbmy sobie jaja, jakie potrawy będzie można spróbować na śląskim festiwalu Regiofest; kiedy i gdzie szukać wiosennych grzybów i dzikich roślin jadalnych; gdzie pojechać, żeby nauczyć się sadzić ziemniaki tradycyjną metodą. Na deser: gorące clickbaity kulinarne tygodnia z polskich portali.
A po 9 powita w studiu Magdalenę Tomaszewska-Bolałek japonistkę, badaczkę kultury żywieniowej, autorkę wielu kulinarnych książek. Porozmawiają o wyjątkowych książkach kulinarnych, turystyce kulinarnej i promocji Polski przez kuchnię.
Zjedzą też fińskie śniadania.